دنیای خودرو/ تا سال 2030 انتظار میرود بیش از 35درصد خودروهای سبک تجاری از انرژیهای جدید بهره ببرند و بیشترین سهم از آنها در اختیار وسایل نقلیه الکتریکی مجهز به باتری باشد. پیشبینی میشود این خودروها سهم 70درصدی از بازار تجاریهای پاک داشته باشند.
بازار خودروهای تجاری در سالهای اخیر با تغییر و تحولات بسیاری روبهرو خواهد بود که عمده دلیل آن را میتوان در ظهور انواع جدید پیشرانه، پیشرفت سریع در فناوری رانندگی خودکار و انفجار در فناوری اتصال این خودروها جستوجو کرد. این تحولات باعث ایجاد تغییرات بیسابقه در نگرش و انتظارات خریداران این خودروها خواهد شد. برهمین اساس پیشبینیها حاکی از آن است که در دهه پیش رو این بازار دگرگون شود.
براساس تحقیقاتی که در این صنعت انجام شده است، نرخ استفاده از پیشرانههای جدید و وسایل نقلیه خودران براساس مناطق، متفاوت خواهد بود، اما اتصال ناوگان داستان دیگری که بهنظر میرسد به سرعت فراگیر خواهد شد.
با این حال کشورهای پیشرو در استفاده از انرژیهای نو کار خود را از سالهای گذشته آغاز کردهاند و فضای مناسبی را برای استفاده از این خودروها ایجاد کردهاند. بیشترین اقدامات در این بازارها از سال 2018 شکل گرفته که باعث میشود تا پایان سال 2030 بازار آنها گسترش بیشتری در مقایسه با کشورهای دیگر به منظور استفاده از خودروهای با سوخت پاک داشته باشد.
نگاهی به بازار تجاریهای پاک در سال 2018
در سال 2018 در سراسر جهان حدود 120میلیون وسیله نقلیه تجاری در جادهها تردد میکرد. از میان 14.7میلیون دستگاه خودرو تجاری که در این سال به فروش رسیدند، 11.4میلیون دستگاه آن را خودروهای سبک تجاری و 3.3میلیون دستگاه آن کامیونهای سنگین و نیمهسنگین تشکیل میدادند.
بهطور کلی، فروش وسایل نقلیه تجاری با شیب ملایمی درحال رشد است و طی ده سال آینده انتظار میرود در سطح مشخصی به ثبات برسد. از سال 2018 تا 2030 رشد سالانه 2درصدی برای این بازار پیشبینی میشود.
البته رشد فروش این خودروها در بازارهای بزرگ جهان ازجمله ایالات متحده آمریکا، اروپا و چین بسیار ناچیز خواهد بود و انتظار میرود رشد کلی صنعت در بازارهای کوچکتر و در سایر نقاط جهان دیده شود؛ جایی که نوسازی شبکههای جادهای و حملونقل تجاری یا پروژههای بزرگ در حال انجام باشد.
سهم 70درصدی مدلهای الکتریکی از سوختهای پاک
بهدلیل گرایش تولیدکنندگان در سراسر جهان به تولید وسایل نقلیه برخوردار از انرژیهای جدید و افزایش سن ناوگانهای متشکل از موتورهای احتراق داخلی، استفاده از خودروهایی با سوخت پاک در سالهای اخیر در اکثر کشورهای بزرگ به یک قانون تبدیل شده است.
تا سال 2030 انتظار میرود که بیشاز 35درصد خودروهای سبک تجاری از انرژیهای جدید بهره ببرند و بیشترین سهم از آنها در اختیار وسایل نقلیه الکتریکی مجهز به باتری باشد. پیشبینی میشود این خودروها سهم 70درصدی از بازار تجاریهای پاک داشته باشند.
مزایای سه سوخت پاک و پیشرو تا 2030
پیشبینیها حاکی از آن است که در دهه پیشرو سه سوخت گاز طبیعی مایع، پیل سوختی هیدروژنی و فناوری الکتریکی بازارهای خودروهای تجاری را به ویژه در کشورهای پیشرفته تسخیر کنند.
قابلیت سوختگیری سریع و پشتیبانی از حملونقل دوربرد از جذابترین ویژگیهای سوخت LNG است. با این وجود دوام تجاری آن به وجود منبع طبیعی کافی، حمایت از سیاستهای دولت و همچنین زیرساختهای کافی (جایگاههای سوخترسانی و شبکه توزیع) بستگی دارد. شرایط استفاده از این مدل خودروها، با کشورهایی مانند ایالات متحده و چین مطابقت بیشتری دارد.
از انتشار آلایندگی صفر، سوختگیری سریع و برد مسافتی نسبتا طولانی میتوان بهعنوان مزایای سوختهای پیل سوختی یاد کرد که این فناوری گران را جذاب میکند. ماندگاری پیشرانههای سلول سوختی هیدروژنی به وجود نیروی الکتریکی ارزان بستگی دارد که کشورهایی مانند چین و فرانسه درحالحاضر بزرگترین کاندیداهای استفاده از آن هستند.
فناوری پیل سوختی بهدلیل توانایی سوختگیری سریع، برای استفاده در مسافت طولانی مطلوبترین خواهد بود. وسایل نقلیه الکتریکی کاملا مجهز به باتری که از یک منبع انرژی با میزان آلایندگی صفر استفاده میکنند، برای خودروهای تجاری سبک و برای رانندگی در شهرها و مسافتهای کوتاه ایدهآل هستند.
الکتریکیهای باتریدار؛ سردمدار تجاریهای نوین
پیش از رسیدن به سال 2030 به نظر میرسد خودروهای الکتریکی (باتریدار) به یکی از سه فناوری برتر در جهان برای استفاده در مسافتهای کوتاهتر تبدیل شوند. این وسایل نقلیه بهعنوان راهحلی برای کاهش آلایندگیها، از پشتیبانی گسترده مردم و سیاستگذاران برخوردار خواهند شد. ایالاتمتحده، اروپا و چین در اجرای این فناوریهای جدید روی پیشرانه خودروهای تجاری پیشتاز هستند.
نرخ تطبیق این خودروها در مناطق مختلف بسیار متفاوت است و از سه منظر بازار منطقهای، نوع وسیلهنقلیه و نوع استفاده از آنها قابلبررسی خواهد بود. عواملی مانند تامین انرژی، توانایی تولید، زیرساختها و سیاستهای دولت در انتخاب پیشرانه در هر شهر و کشوری تاثیرگذار خواهد بود.
تا سال 2030 در بازارهای کلیدی، استفاده از خودروهایی با انرژی جدید در سگمنت خودروهای سبک تجاری 35درصد و برای خودروهای سنگین 26درصد خواهد بود.
سهم 31درصدی تجاریهای باتریدار از بازار آمریکا
تا سال 2030 بهرهوری از وسایل نقلیه با انرژی جدید در ایالات متحده حدود 25درصد خواهد بود. این رقم کمتر از درصد پیشبینی شده برای سایر بازارهای پیشرو است که دلیل اصلی آن به فروش پایین خودروهای سنگین برخوردار از سوختهای جدید در این بازار برمیگردد.
به طور کلی بیشترین بخش فروش وسایل نقلیه با انرژیهای نو برای سگمنت سبک درونشهری (36درصد از کل فروش خودروهای سبک) خواهد بود. پیشرانههای باتریدار با 31درصد سهم اصلی از فروش وسایل نقلیه با انرژیهای جدید را در این بخش به خود اختصاص خواهند داد.
4 درصد بازار اروپا در اختیار تجاریهایی با سوخت نو
وسایل نقلیه برخوردار از انرژیهای جدید با سهم 31درصدی در بازار اروپا سهم بیشتری از کل فروش را در مقایسه با آمریکا به دست خواهد آورد. با این حال همچنان سهم این بازار در مقایسه با چین بسیار پایینتر است.
در این بازار نیز بیشترین فروش وسایل نقلیه با انرژیهای نو مختص خودروهای سبک تجاری درونشهری است که 46درصد از کل فروش آنها را دربرمیگیرد و 40درصد از این مقدار مربوط به وسایل نقلیه برقی مجهز به باتری خواهد بود.
چین؛ بزرگترین بازار برای تجاریهای برخوردار از سوخت نو
چین تا سال 2030 در فروش وسایل نقلیه با انرژی نو با اختلاف کمی از اروپا جلوتر خواهد بود. بهطورکلی در این کشور وسایل نقلیه الکتریکی مجهز به باتری پیشرو خواهند بود که دلیل اصلی آن را میتوان در حمایتهای دولت دانست که باعث افزایش تعدادی از تولیدکنندگان باتری در این کشور شده است.
خودروهای تجاری با سوخت پاک در چین سهم 47درصدی از بازار تجاریها را به دست خواهند آورد که سهم مدلهای مجهز به باتری از این بخش 43درصد خواهد بود. خودروهای نیمهسنگین با سوخت پاک 24درصد را شامل میشوند که مدلهای الکتریکی باتریدار 20درصد این بازار را در اختیار دارند.